10 Milieu & groene leefomgeving
 >  Groene leefomgeving - Invasieve diersoorten
Discussie > Bespreek het met je collega’s!

Ga met elkaar in gesprek over het volgende:

  1. Hoe ga jij om met dit probleem in jouw werkomgeving?
  2. Wist jij dat er wetten/regels waren?
  3. Hoe ben je hier achter gekomen?
Introductie

Invasieve fauna zijn dieren die zich door menselijk handelen buiten hun natuurlijke verspreidingsgebied vestigen. Het gaat hierbij niet om soorten die elders in Europa inheems zijn en zelf door klimaatsverandering oprukken naar Nederland. Door gebrek aan natuurlijke vijanden kunnen invasieve diersoorten snel uitbreiden en verspreiden en daarmee een bedreiging vormen voor inheemse soorten. Daarnaast zijn er invasieve exoten die gezondheidsproblemen bij mensen of economische schade kunnen veroorzaken.

Per 3 augustus 2016 geldt een Europees verbod op bezit, handel, kweek, transport en import van schadelijke exotische planten en dieren. Deze soorten staan op de actuele Unielijst invasieve exoten.

  • De bestrijding van invasieve diersoorten is een kans voor de inheemse biodiversiteit. Bij projecten waar invasieve exoten een risico vormen moet extra aandacht worden besteed aan de planning en inzet van de door onze ecologen afgestemde maatregelen.
Risico's > Wat kan er gebeuren?

1 Ecologie.

Het gaat dan om aantasting van de oorspronkelijke vegetatie, vermindering in voedselaanbod en predatie.

2 Economie.

Het betreft schade die economische gevolgen heeft, zoals lagere opbrengst, schade aan gewassen en andere (productie)goederen, privé-eigendommen en infrastructuur: gebouwen / wegen / waterwerken e.d.

Het verspreiden van invasieve exoten is niet toegestaan en bij overtreding kan dit leiden tot hoge boetes.

3 Gezondheid voor mens en voor dier.

Invasieve fauna kan overbrenger zijn van (ook exotische) virussen, bacteriën, parasieten en schimmels of allergieën veroorzaken.

4 Veiligheid.

Het gedrag van de exoot kan tot onveilige situaties voor mensen veroorzaken zoals de aantasting van waterkeringen en verzakking van (spoor)dijken door het graven van holen. 

Voorbeelden van aquatische (watergebonden) invasieve fauna die schadelijk zijn:

Roodwangschildpad
Penseelkrab
Amerikaanse rivierkreeft

Voorbeelden van terrestrische (landgebonden) invasieve fauna die schadelijk zijn:

Muskusrat
Wasbeer
Pallas eekhoorn
Maatregelen > Wat moet je doen?

Het is van groot belang dat waarnemingen van exoten worden gemeld, zodat er in onderzoek, beleid en beheer rekening mee gehouden kan worden. Informeer de betrokken ecoloog van Heijmans (of via ecologie@heijmans.nl) wanneer het vermoeden is dat een exoot aanwezig is. Indien bekend met invoerportals kan hiernaast ook via Waarneming.nl of Telmee.nl een melding worden gedaan van de waargenomen soort en de locatie. Beide portals werken nauw samen en zorgen dat uw waarnemingen terecht komen in de Nationale Databank Flora en Fauna, zodat ze goed gebruikt kunnen worden door ecologen, natuurorganisaties en de overheid.

Tips > Voor meer informatie

Raadpleeg de afdeling landschap & ecologie van Heijmans (ecologie@heijmans.nl).


Scan de volgende code met de app om deze toolbox te bekijken.